ცხოვრების განმავლობაში სხვადასხვა სფეროში მიღებული გამოცდილების შემდეგ, ბენო ქაშაკაშვილმა ძალების მოსინჯვა ღვინის წარმოებისა და სტუმარმასპინძლობის ბიზნესში სცადა. ასე ჩაეყარა 2015 წელს საფუძველი VINOTEL-ის მარანს, მასთან აფილირებულ სასტუმროსა და რესტორანს და ღვინის კომპანია VINOTELLS-ს. ბენო ქაშაკაშვილმა სწორედ VINOTEL-ში გვიმასპინძლა და საკუთარი წარმოების ღვინის თანხლებით აღნიშნულ ბიზნესში შესვლის მოტივაციაზე, სექტორის გამოწვევებსა და კომპანიის მიღწევებზე გვესაუბრა.
ბატონო ბენო, პროფესიით თუ მთები მოგეხმარათ, მოგვიყევით, როგორ მიხვედით იქამდე, რომ VINOTELLS-ის მიერ წარმოებულმა ღვინოებმა არაერთი ჯილდო მოიპოვა, ასევე LONDON Decanter-ისა და დიუსელდორფის MUNDUS VINI-ის უმაღლესი შეფასება დაიმსახურა?
პროფესიით ინჟინერ-მეტალურგი ვარ, საბჭოური განათლებით ჩემს სფეროში, მოგვიანებით სამეცნიერო ხარისხით, ღირსეული გამოცდილებითაც, რომელიც, სამწუხაროდ, დავიწყებას მიეცა, ბოლოს რუსთავში მეტალურგიული წარმოების ხელმძღვანელიც ვიყავი.
მთით არაერთხელ მოვიარე ჩვენი სამყარო ჩრდილოეთიდან, ალასკიდან ანტარქტიდის ჩათვლით, უშბის მწვერვალით დაწყებული – ევერესტით დამთავრებული, ჰიმალაების, პამირის, ტიანშანის, ანდების უმაღლესი მწვერვალები. ერთადერთი ქართველი ვარ ამერიკული პროგრამის ყველა კონტინენტის 7 უმაღლესი მწვერვალით და მინდა ხაზი გავუსვა, რომ მთებიც ფანტასტიკური აქვთ და ვენახებიც სამხრეთ ამერიკაში, ჩილესა თუ არგენტინაში, მაგრამ რაჭის მიკროზონას, რომელიც ოთხივე მხრიდან მთებით არის ჩაკეტილი, ვერცერთი ვერ ედრება. იმერული თუ კახური ანალოგი მეტ-ნაკლებად შეიძლება შედარდეს იტალიურ, ფრანგულ, ავსტრალიურ, თუნდაც ნაფა-ველის ღვინოებს. რაჭის ღვინო განსაკუთრებულია – შეუდარებელია პირდაპირი და გადატანითი მნიშვნელობით.
მთებთან მეგობრობა ჩემთვის მოტივაცია იყო, ინჟინერია – ალბათ მხოლოდ ტექნიკურ გადაწყვეტილებებში დამეხმარა. ღვინო ოჯახში, როგორც ქართველების უმეტესობას, სულ გვქონდა. პირველი მასწავლებელი ჩემი ბებია იყო, შემდეგ მამა და სულ მეგონა, რომ მსოფლიოში საუკეთესო ღვინო გვქონდა ბაღდათის მარანში.
ღვინოსთან პროფესიულმა შეხებამ დამანახა, რომ ეს სასიამოვნო, კარგი, გულთან, ტრადიციასთან და კულტურასთან დაკავშირებული საინტერესო ბიზნესია, რომელიც გამომდინარე VINOTEL-იდან, რამდენიმე კარგმა მეღვინემ შემომთავაზა. მე, რაც არ ვიცი, ვცდილობ, პროფესიონალთან ერთად ვისწავლო. ასეც გამოვიდა, უფრო ადვილი მეგონა, უფრო რთული აღმოჩნდა რეალობაში.
რომელ მიკროზონაში რა მოცულობისაა თქვენი წარმოება? რამხელა გუნდია თქვენ უკან?
როგორც იმერელს, რა თქმა უნდა, ბაღდათში მაქვს იმერული მარანი – ქვევრები ღია ცის ქვეშ – მცირე ვენახები „პრობკის“ ტყის მიმდებარედ, რომელიც ბერიას მითითებით პორტუგალიური ჯიშებით გაუშენებიათ. რაჭაში ხვანჭკარის ზონაა და ეს უკვე მეუღლის მემკვიდრეობაა: ქვევრებიც, მარანიც, ვენახებიც და სახლიც. კახეთში ნაფარეულის მიკროზონაში ძირითადი ბანაკია, გათვლილი ამ სამ მიკროზონაზე – სამ ტერუარზე და სრულიად გამართული ინჟინრულად, მუხის კასრებითა და ფრანგული Montgillard-ით – ხელით დამზადებული ელექტრონული მართვის მუხის ფლასკებით. მთავარი მონაპოვარი კი ჩვენი გუნდია, რაც, ჩემი ხედვით, დღეს პრობლემურიცაა და მნიშვნელოვანიც, რადგან მეღვინეობა ყველგან ნდობასთანაცაა გადაჯაჭვული.
მე არ ვიცოდი, საფრანგეთში თურმე მეღვინეობის უნივერსიტეტის დამთავრების შემდეგ მეღვინე ერთი მუხლით მიწაზე და ერთი ხელით გულთან ფიცს დებს, რომ მომხმარებელს არასდროს მოატყუებს. ე.ი მთავარი არის ამ საქმეში, ტყუილი არ თქვა. ჩემი აზრით, უფრო მძიმე ფიცია, ვიდრე ექიმის – ჰიპოკრატეს ფიცი. ჩვენი მოცულობა მცირეა, სამივე რეგიონში სეზონურობის მიხედვით, საქმე მაქვს მეღვინე-მევენახე-დამხმარესთან და პარადოქსია, მაგრამ უფრო მეტ, დაახლოებით 45 ღვინის კომპანიასთან VINOTELის ქსელით.
ტერუარი, ჩემი აზრით, არის ისტორიის, ადამიანების, განსაკუთრებული მიწის ერთობლიობა, ღმერთისგანაა ნაბოძები, ვამბობთ, ხოლო მეღვინე არის ცოდნის, საქმეში ამბიციისა და სინდისის ტანდემი. თუ რომელიმე შემადგენელი დააკლდა აღნიშნულს, ღირსეული წარმატება გამორიცხულია. პატივს ვცემ ყველას, ყველა ბაზარი მისასალმებელია ჩემთვის, რადგან ეს მხოლოდ ჩვენი ეკონომიკის წინსვლა არ არის, ეს სამუშაო ადგილებისა და ტრადიციის შენარჩუნებაა, განვითარებაა, რაც მახარებს დღეს ამ სფეროში და შესაბამისად ასახულია ამ დარგის ციფრებში.
მსოფლიოში ყველას ესმის, რომ, როდესაც მილიონობით ბოთლს აწარმოებ, ვერ გექნება მაღალი ხარისხი, მაგრამ არ მესმის, როცა ამბიცია გაქვს ნატურალურ წარმოებაზე, საოჯახო მეურნეობაზე, ოჯახის წევრების სახელობით გამოცემაზე და ჰერბიციდებითა და პესტიციდებით ავსებ ბოთლს. მე არ ვიკადრებ, რომ ჩემი ოჯახის წევრებს შევთავაზო პროდუქტი და არ მივაწოდო სწორი ინფორმაცია. ჩვენი კომპანია ასევე ექცევა ყველა მომხმარებელს. გვქონია ერთეული მაგალითები, საეჭვო პროდუქცია საფრანგეთში ლაბორატორიაშიც გაგვიგზავნია, რაც ძალიან ძვირია. სამაგიეროდ, მიგვიღია პატივისცემა და მადლობა მეღვინეებისგან, თუმცა გულდაწყვეტა და სიჩუმე მათგან, ვინც საოჯახო მეღვინეობებში ასეთ მარკეტინგულ ეშმაკობებს მიმართავს.
პროდუქციას მხოლოდ ქართული ტექნოლოგიით აწარმოებთ?
კი, რა თქმა უნდა, მივყვებით საამაყო ტრადიციას. ფრანგული ფლასკებით კი ვიტყოდი, რომ ევროპული სტილიც გვაქვს. გვაქვს შეცდომებიც, რაც ყველას ძალზე გვტკივა. ექსპერიმენტებში გაგვიმართლა, ალუბლის ნატურალური სახალისო და გამაახალგაზრდავებელი სასმლის „ბენედიქტინის“ წარმოებაში; ხოლო საახალწლოდ რამდენიმე ათასი ბოთლი „შამპანური“ გვექნება, შამპანიდან გვყავს კონსულტანტი და დარწმუნებული ვარ წარმატებაში.
ქვევრების ნახევარი მეღვინე ლევან გაგუნაშვილმა დამილუქა როგორც უხარისხო, რადგან აღმოჩნდა, რომ შეცდომები დავუშვით ყიდვისას, რაც მოგვიანებით ღვინოში გამოჩნდა. ჩავატარეთ კვლევა რამდენიმე პროფესორ-მეცნიერის ჩართვით, ქიმიური, სხვა მეთოდების გამოყენებით, რამაც „შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდის“ ჯილდო და მადლობა მიიღო. მსგავსი კვლევა ბოლოს ეკონომიკის სამინისტროს დაკვეთით 160-გვერდიანი ნაშრომით გერმანელებმა GIZ-მა BMZ-თან თანამშრომლობით 2017 წელს ჩაატარეს, რამაც სერიოზული დისკუსია გამოიწვია მეღვინეებში. ჩვენი ქართული ქვევრი ტრადიციულ წარმოებაში ისევე მნიშვნელოვანია, როგორც ჩვენი მიკროზონები, თავისი მინერალებით, ისტორიით და მადლიან მიწაზე გახარებული ვენახებით. თუ სადმე აქ ამ პროცესში იტყუები, ოქროს ბოთლშიც ვერ დამალავ.
გულდასაწყვეტია, რომ თითზე ჩამოსათვლელი მექვევრეებიდან აწყდები ისეთ უპასუხისმგებლო ადამიანებს, ვინც გულგრილობით, ანუ უცოდინარობით გაკეთებული ქვევრით მევენახეს და მეღვინეს წლის განმავლობაში დილიდან საღამომდე თავდადებულ შრომას წყალში უყრის. ერთს გავიხსენებ, ყველასთვის გამორჩეულმა მეღვინემ, იაგო ბიტარიშვილმა ქართველი მეთუნეების მიმართ თავისი გულისტკივილი გამოთქვა, და საგულიხმოა, რომ, გერმანელების კვლევით, რომელიც აღვნიშნეთ, კომუნისტური ქვევრები გამოწვის ხარისხით უკეთესი აღმოჩნდა, ვიდრე თანამედროვე, და გვახსოვს, რა ყურადღება ექცეოდა ქვევრის თუ ღვინის ხარისხს საბჭოეთში. სამწუხაროა, რომ დღემდე არ არსებობს ჩვენი კულტურული მემკვიდრეობის, UNESCO-ს მიერ აღიარებული ქართული ქვევრის შესახებ მეცნიერული წიგნი, რომლითაც ქვევრის სტანდარტიზაცია იქნებოდა შესაძლებელი, რაც ინვესტორებს მოტყუებისგან დაიცავდა და ღვინოს – ,,გამოხდისგან“.
VINOTELLS-ის მარანი აფილირებულია სასტუმროსთანაც, რაც იმას ნიშნავს, რომ თქვენს ბიზნესში სხვადასხვა კატეგორიისა და ცოდნის ადამიანები არიან ჩართულნი – ეს არ ართულებს მენეჯმენტს?
სიმართლეს გეუბნებით, არ მქონია საქმე ან ცოდნა არც სასტუმროსთან, მით უმეტეს არც რესტორანთან დაკავშირებული. მთელი ჩემი რეპუტაციისა და წარმატების საიდუმლოება ეს წესიერი, პროფესიონალი ადამიანების ტანდემია, რომლებმაც ნდობა გაამართლეს. მეღვინეებს, ვინც ჩვენ გვასახელა ევროპაში რეპუტაციულად და კომერციულად, კეთილდღეობა შევუქმენით. სამწუხაროდ, კადრებიც დავკარგეთ, ევროპის კარის გახსნამ ბევრ სიკეთეს, მაგრამ კვალიფიციურ საკადრო გადინებასაც ხელი შეუწყო, თუმცა ზოგიერთმა მათგანმა ქართული ღვინით უკრაინასა და რუსეთში გააგრძელა მეტი წარმატებით საქმიანობა, რასაც მხოლოდ მივესალმები, განსაკუთრებული სტუმრებიც მოგვემატა.
ვის გამოარჩევდით ასეთი სტუმრებიდან?
განსაკუთრებული სერვისი დაგვიფასდა საერთაშორისო შეფასებაში სენტ-მორისსა და დუბლინში, როგორც საუკეთესო მარანი და რესტორანი – „Luxury Heritage Restaurant in Europe” და „Best Wine Selection in Eastern Europe”.
ამ ემოციით გამოვყოფ ილია თოფურიას და მის ოჯახს, რომელიც ახლა გვესტუმრა. რუსთაველები ვართ, მასთან სასიამოვნო შეხვედრა მქონდა, თან მისი ბედნიერი ფეხით ახლა ფეხბურთიც მოვიგეთ. რადგან სპორტს შევეხეთ, გავიხსენებ კვარაცხელიას, ხვიჩაც რუსთავიდან შეძენილი ჩემი მეგობრის შვილია, დღეს ვარსკვლავია. საამაყო ქართველი ლაშა ტალახაძე თუ NBA -ს ლეგენდა დირკ ნოვიცკი, რომელიც ზაზა ფაჩულიამ გამაცნო და NBA-ს თასი პირველად VINOTEL-ში მოიტანა პირადად ნიუ-იორკიდან. გულწრფელად, როგორც ყოფილი მთამსვლელისთვის, საამაყო იყო რაინჰოლდ მესნერთან გატარებული ერთი კვირა და სვანეთში დამეთანხმა, რომ უშბაზე ლამაზი მთა ცხოვრებაში არ უნახავს, გვყავს საერთო მეგობარი, ალპინიზმის ლეგენდა დენის ურუბკო, რომელიც აქ, VINOTEL-ში როგორც სახლში, ისე გრძნობს თავს. ნიკა, გამახსენდა, ცისკარიძე ძველი მეგობარი, თუმცა სხვა ოპერიდან არის და მსოფლიოს ვარსკვლავია. რეჟისორი დევიდ ლინჩი კი აქ ვნახე და გავიცანი და სხვა.
ეს ადამიანები ღვინოსთან კი არა, ჩემთან მეგობრობენ, თუმცა ღვინოც კარგად ესმით. ასეთმა ბიზნესმა შემძინა ახალი ნაცნობ-მეგობრებიც და, მინდა ვთქვა, რომ მთელი ჩვენი საქმე ორიენტირებულია წარმატებულ ბიზნესმენებზე, რომლებიც მრავლად გვყავდა მეზობელი თუ ევროპული ქვეყნებიდან. როტშილდების, პოლსენის თუ ფერეროს ოჯახების შეფასებები ჩვენი მარნის ხარისხთან დაკავშირებით – ეს ნამდვილად მეამაყება. ღვინოც იციან, თავად აწარმოებენ ევროპაშიც, ერთი მათგანი საქართველოშიც კი.
არ გიხსენებიათ ოფიციალური პირები ან პოლიტიკოსები, რომლებიც გსტუმრობდნენ.
გადაჭარბებულია, მაგრამ დიახ, მსიამოვნებს, როცა ოფიციალური თუ პოლიტიკური პერსონა კარგად ერკვევა ღვინოში და მას ღირსეულად აფასებს. ვმეგობრობ კრის შლიტერთან, BP-ის შეფი იყო. მიხარია, ამერიკაში ქართული ღვინის ბიზნესი აქვს და ღვინის სიყვარული. დამამახსოვრდა ღვინის ცოდნით, ასევე NASA-ს VOYAGER – ის პროექტის ხემძღვანელი კასანი, CERN-ის დირექტორი სერჯიო ბერტოლუჩი. ღვინის დაფასებით გამოვარჩევდი ასევე ჩინელ ჯეკ მას – „ალიბაბას“ დამფუძნებელს, რამდენადაც დეგუსტაციაზე რამდენიმე საათი დაყო. მიშელ პლატინი, არ ვიცი, სპორტსმენებს მივაკუთვნო თუ ოფიციალურ პირებს, როგორც ეს გამორჩეული ადამიანები, ხოლო პოლიტიკოსებიდან პირველ რიგში მახსენდება აზერბაიჯანის პრეზიდენტის, ილჰამ ალიევის სწორი და დასაფასებელი შეფასებები და სახელმწიფოებრივი ცოდნა ამ კუთხით. ჩვენთვის საპატიოა, რომ სომხეთის პირველი პირებისგან VINOTEL-ში ძვირფასი კონიაკი გვაქვს სამახსოვროდ და მათი ძალიან თბილი კომენტარები, რასაც ვუფრთხილდებით. გარდა ამისა, უკრაინის ყოფილი ორი პრეზიდენტი გვყავს მიღებული და, ეს თემა რომ დავხურო, დღეს ვერ ვარ მოკრძალებული, ჩვენ ერთადერთი ქართული წარმოება ვართ, რომელიც თეთრი სახლის ვებგვერდზე მოხვდა ღირსეულად, ჩვენთვის მადლობით, რაზედაც ასი მადლობა გვაქვს დაბრუნებული აშშ-ის საელჩოსთან, რომელთანაც ბევრი წელია ვმეგობრობთ, ვართ AMCHAM-ისა და EBA-ის ღირსეული წევრები.
მენდეთ, რომ ჩვენი იმიჯი შექმნილია რეპუტაციული ქართველი და უცხოელი მეღვინეებითა და მაგისტრებით. ჩვენი რეპუტაცია შექმნილია ღვინის ხარისხით, სწორი საფასო სეგმენტით და არა ჭორებით. რამდენიმე ათეული ღვინის მაგისტრი მიგვიღია და მრავალი წელია, გვიბრუნდებიან. სახელმწიფოებრივმა მიდგომამ ამ სფეროში კი ყველა ჩართულ კომპანიას თუ მეღვინეს მეტი კეთილდღეობა მოუტანა.
დაბოლოს, რის შეცვლას ისურვებდით მეღვინეობის სფეროში?
გულწრფელობა, სიმართლე, ვისაც ეხება, ერთმანეთს პირში უთხრან და არა ყურში პროფესიონალმა მეღვინეებმა, მით უმეტეს – ამ სფეროში პასუხისმგებელმა პირებმა. ასეთი დამოკიდებულება ღვინის ხარისხს მხოლოდ არგებს და მეგობრობასაც არ დააზიანებს. ვინც პირიქით ფიქრობს, უბრალოდ მიმაჩნია, რომ ცდება.
S
დატოვე კომენტარი
Great post. I used to be checcking conhstantly this blogg annd I amm inspired!
Very helpful innformation specially the remaining part 🙂
I maintain such informatiin a lot. I wwas lookinng for this certasin informaion foor
a long time. Thanks annd gooid luck.
Thajk you for shating your info. I trruly ppreciate your fforts and I will be
waitng foor your further post thanks onbce again.
You are my inhalation, I have few blogs and often run out from brand :). “‘Tis the most tender part of love, each other to forgive.” by John Sheffield.
You got a very great website, Glad I found it through yahoo.
Good day very cool website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally? I’m satisfied to seek out numerous helpful info here within the submit, we’d like work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .
I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!
Keep working ,splendid job!
I visited various web pages however the audio quality for audio songs current at this web site is in fact excellent.
Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.
fantastic submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!
I truly appreciate this post. I?¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again
I’m now not positive the place you’re getting your info, however good topic. I needs to spend a while studying more or figuring out more. Thank you for fantastic info I was in search of this info for my mission.
I’m still learning from you, but I’m improving myself. I absolutely enjoy reading all that is written on your website.Keep the posts coming. I liked it!
Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Many thanks
My relatives all the time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting knowledge daily by reading such nice articles or reviews.
Utterly composed written content, Really enjoyed reading through.
I am not very wonderful with English but I come up this real easy to interpret.
Some genuinely fantastic content on this website , regards for contribution.
Valuable info. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.
Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.
Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?
Some truly nice stuff on this web site, I love it.
It is truly a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.
hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.
Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!
I am happy that I noticed this site, precisely the right information that I was searching for! .
Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!
Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.
Wohh exactly what I was searching for, thankyou for putting up.
It¦s actually a cool and helpful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
I went over this website and I believe you have a lot of wonderful information, saved to favorites (:.
I am glad to be one of many visitors on this great site (:, thankyou for posting.
Hello my loved one! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with approximately all important infos. I’d like to see extra posts like this .
As a Newbie, I am permanently browsing online for articles that can aid me. Thank you
Unquestionably believe that which you stated. Your favourite reason appeared to be at the net the easiest factor to bear in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as other folks consider worries that they plainly do not understand about. You managed to hit the nail upon the top as smartly as outlined out the entire thing with no need side-effects , people can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you
I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you
Thank you for every other magnificent post. Where else may anybody get that type of information in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.
Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.
Thank you for the auspicious writeup. It in truth used to be a entertainment account it. Look advanced to more brought agreeable from you! By the way, how could we communicate?
My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!
Its like you learn my mind! You seem to grasp so much approximately this, such as you wrote the book in it or something. I think that you can do with some to drive the message house a bit, however instead of that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.
My husband and i got so delighted that John could finish up his basic research from the precious recommendations he acquired using your weblog. It’s not at all simplistic to just choose to be freely giving instructions that the others could have been selling. We discover we have the writer to thank because of that. The main illustrations you’ve made, the simple website menu, the friendships you can help engender – it’s got most terrific, and it’s leading our son in addition to the family recognize that the concept is brilliant, and that’s very indispensable. Many thanks for the whole lot!
You have mentioned very interesting points! ps decent site.
You can certainly see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “There are only two industries that refer to their customers as users.” by Edward Tufte.
Great write-up, I’m normal visitor of one’s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.
Hello! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!
Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.
When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!
I loved as much as you will receive carried out right here. The cartoon is attractive, your authored subject matter stylish. however, you command get bought an shakiness over that you would like be delivering the following. sick indisputably come more beforehand again since exactly the similar just about very steadily inside of case you protect this increase.
I really enjoy reading on this web site, it contains superb posts. “Do what you fear, and the death of fear is certain.” by Anthony Robbins.